HÄ°STOLOJÄ° DÃœNYASI
GÖZÜNÜZÜN GÖRDÜĞÜNDEN DAHA ÖTESİ...
KAN DOKU
Kan doku, özelleşmiş bir bağ dokusudur. Hücre ve esas madde (%91-92 su) miktarı fazla, lif miktarı azdır.
Kanın şekilli elemanları trombositler (plateletler), eritrositler ve lökositler olmak üzere üç gruba ayrılır:
-
Trombositler (Plateletler): Kemik iliğindeki megakaryositlerin hücresel uzantılarıdır. Pıhtılaşmada işlev görürler.
-
Eritrositler: Nükleussuz, bikonkav disk (merkezden basık, kenarlardan şişkin) şekilli, soluk pembe boyanan hücrelerdir. Kan yaymalarında agregat oluşturma eğilimindedirler. Sayısal olarak kanda en fazla bulunan şekilli elemandır (5 milyon/µl).
-
Lökositler: İmmün sistem ile ilişkili hücrelerdir. İki alt tipi vardır:
-
Granülositler: Sitoplazmasında belirgin granül olan hücrelerdir. Nükleusları ince nüklear köprülerle birbirine bağlanan, çoklu loblardan oluştuğu için polimorfnüklear (PMN) hücreler olarak da adlandırılır.
-
Bazofil: İki loblu nükleus ve sitoplazmasında bazofilik (mavi-mor) görünümlü granüllerin varlığı ile ayırt edilir.
-
Eozonofil: İki loblu nükleus ve sitoplazmasında asidofilik (turuncu-kırmızı) görünümlü granüllerin varlığı ile ayırt edilir.
-
Nötrofil: Granüllerini ışık mikroskobunda ayırt etmek zordur. Nükleusunun 3-5 loblu olması ile diğer hücrelerden ayrılır. Kanda en fazla bulunan lökosittir (%50-60).
-
-
Agranülositler: Sitoplazmasında spesifik boyanan granülleri olmayan hücrelerdir.
-
Lenfosit: Hücrenin büyük kısmını kaplayan koyu boyalı nükleus ve bir kenarında hilal görünümlü açık mavi sitoplazma ile ayırt edilebilir. Boyutuna (küçük, orta, büyük) yada yüzeyindeki reseptörlerin çeşitliliğine (T, B lenfosit; NK hücre) bağlı olarak sınıflandırılabilir.
-
Monosit: Böbrek/fasülye şekilli nükleusu ile ayırt edilebilir. Kanda, boyutu en büyük olan hücrelerdir (15 µm/çap). Bağ dokuya geçince makrofajlara farklılaşır.
-
-


KEMİK İLİĞİ
Kanın tüm şekilli elemanları, kemik iliğinden kökenlenir. Kemik iliğinde üç grup hücre ayırt edilebilir:
-
Hemapoetik Kök Hücre (HPSC) Türevleri: Diğer kan hücrelerinin henüz olgunlaşma sürecinde olan öncülleridir.
-
Adipositler: Puberteden sonra vücudun kan hücresi üretim ihtiyacı azaldığı için, adipositler kemik iliğinde birikerek kırmızı-sarı kemik iliği dönüşümüne yol açar. Adipositler, fiksasyon esnasında sitoplazmasındaki lipid birikimlerinin erimesi sebebiyle, kenarında yassı bir nükleusun olduğu boş halka görünümündedir (tek taş yüzük görünümü).
Megakaryositler: Kandaki plateletlerin kökenlendiği hücrelerdir. Yoğun asidofilik sitoplazmaya ve çok sayıda nükleusa sahiptirler
